Lenzen

Met lenzen kan men een oogafwijking ook corrigeren, eigenlijk heeft de lens dezelfde eigenschappen als een bril alleen worden de lenzen afzonderlijk op een oog geplaatst. De lens ligt als het ware op het traanvocht en raakt het oog niet aan. Ook cilindrische afwijkingen kunnen door contactlenzen worden gecorrigeerd.
Er bestaan twee verschillende soorten lenzen, namelijk harde en zachte lenzen. Het verschil tussen harde en zachte lenzen is dat de harde lenzen een langere levensduur hebben en veel zuurstof doorlaten, wat ook goed is voor het oog. De harde lens houdt over het algemeen de achteruitgang van het oog beter tegen, maar daarbij zijn ze ook minder comfortabel en niet heel flexibel.
Zachte lenzen zijn bijzonder flexibel en een stukje groter dan harde lenzen, de lens ligt goed op het oog en zit comfortabeler dan een harde lens. De zachte lens is ook erg vochtig en moet s’ nachts sowieso in vloeistof bewaard worden om ze goed te houden en om het hard worden, dan wel breken tegen te gaan.
Deze lenzen worden sneller vies, omdat ze zo vochtig zijn en veel vocht (met vuil) absorberen.
Ook bestaan er nachtlenzen, deze doet men s’ nachts in en deze zorgen voor een correctie van de bolling van het oog waardoor de drager de volgende, tot anderhalve dag na het dragen weer scherp kan zien zonder de lens.

Voordelen

  • ideaal voor sporters in vergelijking met bril
  • minder kans op verandering van de sterkte van de ogen

Nadelen

  • zorgvuldig onderhoud is belangrijk
  • vereist enige gewenning