Geschiedenis

De geschiedenis van het oog laseren dateert al naar de jaren ’70, waarin de eerste laser werd ontwikkeld. In deze jaren werd de toepasbaarheid van de laser onderzocht op de medische waarde. Met gebruik van ultraviolet licht worden de lasers ingezet om de ogen te laseren en ervoor te zorgen dat de ‘patiënt’ weer scherp kan zien. In de jaren 80 werden er experimenten door de Amerikaanse luchtmacht uitgevoerd om te bekijken hoe dit van nut kon zijn voor hun vliegeniers. Ze wilden uitzoeken hoe de laser ingezet kon worden om het hoornvlies aan te passen en te veranderen van vorm om het weer in optimale stand te krijgen.

Uiteindelijk werden er meer onderzoeken uitgevoerd om het laseren te kunnen optimaliseren en onderzocht welke machines er het best voor gebruikt konden worden. In ‘85 werd het eerste fatsoenlijk werkende prototype van de lasermachine ontwikkeld en in gebruik genomen voor onderzoek en testen.

De manier van behandelen werd in de opvolgende jaren steeds verbeterd en het bleek dat hoornvlies beter genas na het gebruik van bepaalde lasers en technologieën waarna de verandering en genezing van het oog voorspelbaar begon te worden.
In deze periode werden ook protocollen opgesteld en de manier waarop de behandelingen uitgevoerd moeten worden. In de jaren ‘90 werd er goede progressie geboekt met het optimaliseren van het proces, de manier van laseren en hoe het genezingsproces zich hield.

Uiteindelijk zijn er tegenwoordig veel verschillende behandelingen met een oog laser beschikbaar. Voor vrijwel elke afwijking is een passende behandeling gevonden en biedt het oog laseren voor enorm veel mensen een goede en permanente oplossing voor hun oogafwijking.